Historisch Archief Beltrum

Zoeken

Klunt 2009

Klunt

.

2009

Klunt 2009

“The Golden Compass” (1e)

Het boek ´The Golden Compass´,ofwel ´Het Gouden Kompas´ is het 1e deel van de trilogie ´His Dark Materials´, (Het Noorderlicht), geschreven door Philip Pullman.

In het boek bestaan naast onze wereld meerdere werelden. In de wereld waar het verhaal van ´The Golden Compass´ zich afspeelt, hebben de mensen een deamon bij zich. Een deamon vertegenwoordigt de ziel van de persoon. Deze ziel wordt weergeven in een dierlijke vorm. Bij kinderen kan deze deamon nog van dierlijke vorm veranderen.
In het verhaal probeert de leidinggevende macht de deamons van de kinderen te verwijderen. Met als gevolg dat zij hun ziel kwijt zijn… Het kleine meisje Lyra probeert dit te voorkomen. Zij krijgt daarbij de hulp van de Koning der IJsberen (Lorek Byrnison), de Koningin der Heksen (Serafina Pekkala) en een Avonturier (Lee Scoresby) met zijn luchtschip.
Het kleine meisje Lyra is in het bezit van ´het gouden kompas´. Dit magische kompas heeft een viertal wijzers en een aantal symbolen. De grootste wijzer geeft de waarheid weer. Op hun zoektocht naar de verloren zielen reist het gezelschap, met behulp van het kompas, naar het Rijk der IJsberen.

#

Juryverslag

???