Historisch Archief Beltrum

Zoeken

Info Fam. Smit

Fam.

Smit

Info

Fam.

Smit

Info Fam. Smit

Gebouwd in 1965

Na tal van kleine wagens te hebben gemaakt, besloot de Familie Smit in 1965 om ook eens een échte corsowagen te bouwen. Zo’n twee maanden voor de kermis begonnen ze op hun boerderij aan de Spilmansdijk heel enthousiast aan de creatie “De Postkoets”. Maar wel nadat ze eerst dagen en nachten over het ontwerp hadden nagedacht. De wagen was veel te groot qua opzet. Drie bouwers ontfermden zich over de wagen, het laatste weekend geholpen door de hele familie en veel goede kennissen.

 

Ze hadden zelf geen bloemen, dus moesten ze allerlei tuinen af om bloemen bij elkaar te schooieren. Er waren niet genoeg bloemen meer te vinden omdat ook andere wagenbouwgroepen de tuinen in de verre omtrek afstroopten. Dus van armoede hebben ze maar heide op de wagen gegooid. Heide hadden ze in het Spilmansbos. Maar er was echter niet genoeg, en uiteindelijk belandden ze in Buurse. Ook hadden ze grote zorgen. Waren de paarden wel sterk genoeg?

 

Het was een geweldige ervaring om eens een grotere corsowagen te bouwen. Ondanks hun jeugdige overmoed. Dat was ook de reden dat ze maar één jaar bouwden.

Anekdote

We bouwden de jaren ervoor kleine wagentjes Die kleine wagens bouwen was erg leuk werk.
We maakten een keer Jonas de Walvis. Eén van ons lag plat op de buik in de walvis. Tijdens de optocht spoten we dan met een oude gummibal water naar boven. Grote hilariteit natuurlijk.


Stef Smit