Historisch Archief Beltrum

Search

Auste 1981

Auste

.

1981

Auste 1981

“De droom” van Henri Rousseau (8e)

Henri Rousseau, geboren in Laval (Frankrijk) leefde van 1844-1910.
In Parijs kreeg hij een vaste baan als stadsdouane, zodat hij in zijn vrije tijd kon schilderen. Zijn kunst werd primitief genoemd en vooral zijn fantasie-rijke uitbeeldingen op natuurgebied waren opvallend en uitzonderlijk. Een van zijn bekende schilderijen is “De Droom”, welke hier door middel van bloemen uitgebeeld wordt. Hier stelt de schilder zich een soort paradijs voor. Een vrouw, Yodwigha genaamd, ligt sluimerend op een sofa en wordt in vervoering gebracht door een fluitspeler. Omringd door wilde dieren, slang, vogel, planten en bloemen is alles in vredige harmonie.
De exotische entourage gevormd door bloemen, planten en bomen met de aanwezige wilde dieren, geeft een paradijselijke en dromerige sfeer!

#

Juryverslag

Voldeed aan de gestelde eis: een droom in bloemen proberen uit te beelden.
Een poëtische, speelse wagen met een goed lijnenspel. Goed gemaakte bomen en poppen. Ook het meisje was goed en mooi, maar had echter een slechte rechterarm. Gelukkig stonden er geen levende personen op. Misschien had alleen de fluitspeler een persoon kunnen zijn.
Een enkel jurylid vond de wagen nogal druk, alles te dicht op elkaar staand, te compact, waardoor de doorkijk belemmerd werd. Waar was bijv. de sofa?
Wat betreft het kleurgebruik het volgende: er werden teveel donkere kleuren gebruikt.
Klassering: 1 x 3de plaats

1 x 4de     “
3 x 5de     “
1 x 8ste    “
2 x12de    “