Historisch Archief Beltrum

Zoek

Bloemencorso

Jaar

Groep

Bloemencorso

Hoe het allemaal begon.

Kermis is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige van de plaats. Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. Beltrum viert al een hele lange tijd kermis. In het gemeentelijke archief komen we een schrijven van 1 augustus 1890, tegen waarin L.J. Hofman – president van de de schietvereniging Beltrum, Lintvelde en Avest – verzoekt aan de burgermeester om voor zo’n honderd personen een vergunning af te geven voor het dragen van sabels en geweren op 26 augustus en het gebruik van deze wapens voor de kermis. 

Naast de kermistraditie kent Beltrum ook een traditie op het gebied van optochten. Bij bijzondere gelegenheden kwamen de dorpelingen in actie om via een optocht extra aandacht aan het heugelijke feit te schenken. Zo werd in 1923 een optocht gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina. Hiervoor bouwden de verschillende standorganisaties een allegorische wagen.

 

 

Bevrijdingsoptocht 1950; Loekedarp met "Los Hoes"

Na de oorlog werd er bij elk lustrum een bevrijdingsoptocht gehouden. De bevrijdingsoptocht van 1960 heeft de aanzet gegeven om in Beltrum – net als in andere plaatsen in de regio – tot een corso te komen voorafgaand aan de kermis. 

 

In 1961 werd er dan ook als proef met zeven wagens begonnen. De wagens bestonden voornamelijk uit mos aangevuld met vers geplukte bloemen uit boerentuinen en bloemstukken. De proef werd een succes en gaandeweg de jaren werden de versierde wagens corsowagens boordevol dahlia’s.