Historisch Archief Beltrum

Zoek

4 en 5 Mei

4 mei

Op 4 mei 1945, om precies te zijn om 18:30 uur werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd.
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Oorlogsmonument-2

Door oorlogshandelingen zijn ook inwoners en oud-inwoners van Beltrum om het leven gekomen.

Klik op deze button om naar de pagina te gaan met een overzicht en informatie van deze slachtoffers.

Behalve de verhalen over de oorlogsslachttoffers zijn er nog meer verhalen te vertellen hoe Beltrummers de oorlog hebben beleefd

Klik op deze button voor meer oorlogsverhalen.

5 mei

Zoals hierboven al aangegeven, capituleren de Duitsers op 4 mei. Het document van overgave (‘Instrument of surrender’) treedt de volgende dag, op 5 mei om 08:00 uur in werking. In Wageningen zijn op 5 mei de bevelen de zogenaamde overgavebevelen (‘Orders on the surrender’) getekend. De Duitse vijandelijkheden in Nederland stoppen en Nederland is bevrijd. Vandaar dat wij op 5 mei onze vrijheid vieren.
Wij vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom ook de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Op 31 maart 1945 werd Beltrum bevrijd van de Duitse bezetting.

Na het einde van de oorlog werden in de zomer van 1945 in heel Nederland bevrijdingsfeesten gevierd met grote optochten.
Ook in Beltrum werd van 1945 t/m 1960 bij elk lustrum een bevrijdingsoptocht gehouden.

Klik op één van deze buttons voor foto’s van de bevrijdingsoptochten.