Historisch Archief Beltrum

Zoek

Info Veld-kante

Veld-kante

.

Info

Veld-

kante

Info Veld-kante

Gebouwd in 1961 & 1970

De Veld-kante was een fanatiek buurtje en vastberaden om een vaste corsodeelnemer te worden. De wagen waarmee de buurt in 1961 deelnam aan het corso werd gebouwd bij de familie Klein Falckenborg aan de Dwarsweg en moest een alledaags tafereel worden. Het werd een wagen getiteld J. Wolterink, café de Kemper.
In het café zat de buurt verkleed als stamgasten. Jan van de Kemper was apetrots dat de Veld-kante met zijn café door Beltrum trok. Na afloop van de kermis kreeg de buurt het echter met elkaar aan de stok. Er ontstond onenigheid over de kosten. De familie Te Boome probeerde nog om de buren die met elkaar overhoop lagen bij elkaar te brengen, maar de gemoederen waren te ernstig verhit. Uiteindelijk kwam het in de buurt wel weer goed, maar het bouwen van een wagen zat er niet meer in.

 

In 1970 bouwden een aantal vrienden uit de buurt in een melige bui nog één keer een wagen. De wagen werd in één dag gebouwd en kreeg de titel Tafeltje dek je, ezeltje strek je. De ezel van Jan te Boome werd op de wagen gezet en de mannen zaten zelf achter een potje bier. Omdat de ezel niet wilde balken, kreeg het dier twee borrels. Het hielp niet. Na de optocht werd de wagen bij Dute geparkeerd en doken de vrienden de kroeg in. Toen ze naar huis wilden bleek dat de ezel van de wagen was gevallen en een groot deel van de bloemen had opgevreten. Met vereende krachten werd de ezel op de wagen getild en gingen de vrienden huiswaarts met tweehonderd gulden aan prijzengeld in de portemonnee.