Historisch Archief Beltrum

Zoek

De Vikings 1979

De

Vikings

1979

De Vikings 1979

“1001 nacht” (11e)

Heel lang geleden leefde in het Verre Oosten een sultan, die er op zekere dag er achter kwam, dat zijn vrouw hem bedroog met een ander. Hij trok zijn zwaard en zorgde ervoor dat dit geen tweede keer weer gebeurde.
Vervolgens zwoer hij een dure eed, dat hij voor elke nacht een andere vrouw zou kiezen en haar bij het eerste ochtendgloren zou laten doden.
Toen viel zijn oog op Sherezade, de verrukkelijke dochter van de grootvizier.
Daar het meisje nog wel wat langer van het leven wilde genieten, bedacht ze een slim plan. Nadat zij zich aan de sultan gegeven had, vertelde ze hem een boeiend verhaal. En omdat dit bij het ochtendgloren nog lang niet uit was, kreeg ze uitstel tot de volgende morgen. Ook toen bleek het verhaal niet uit, en ze kreeg wederom uitstel. Dit ging zo door 1001 nachten.
Om de macht van de sultan uit te drukken wordt de wagen op een slaafse manier voortgetrokken.

#

Juryverslag

Het begrip 1001 nacht is meer dan de wagen uiteindelijk liet zien.
Het boeiende verhaal, dat de schone dame hoort te vertellen om haar leven te redden, kwam er niet uit; de dame zat alleen maar mooi te zijn.
De opbouw, en dan vooral het bovenste gedeelte, was nogal schriel. Was dit iets forser geweest dan was de macht van de sultan beter tot uitdrukking gekomen.
Een leuke vondst was het voorttrekken van de wagen door slaven. Ze hoorden erbij maar leidden de aandacht enigszins af van de rest, m.n. door het grote aantal.
Opmerkelijk was de bijzonder goede rand.