Historisch Archief Beltrum

Zoek

Oet Alle Windstreken 2000

Oet Alle

Windstreken

2000

Oet Alle Windstreken 2000

“Angstaanjagend” (6e)

Een windhoos laat zich bijna nooit voorspellen. Windhozen (compleet met slurf) treden op in samenhang met een buienwolk, waarbij zich ook onweer voordoet. Het opvallende is dat windhozen in zeer korte tijd voorbij trekken en maar één of twee enorme windstoten afgeven. De schade die ze veroorzaken wordt voornamelijk teweeg gebracht door de druk in de slurf. Door deze druk exploderen huizen of gebouwen als het ware.
Tien jaar geleden ondervond Beltrum de kracht van een windhoos aan den lijve. Bij de familie Groot Zevert aan de Heelweg werden deel en woonhuis zwaar beschadigd. Bij de Jenaplanschool ‘Het Tweespan’ aan de Haarstraat wapperde een gordijn tussen de dakrand en een muur naar buiten: het bewijs dat het dak in zijn geheel werd opgetild. Angstaanjagende beelden herinneren aan deze avond. Alsof in een donker spookbos, waar een boze heks ronddwaalt, bomen tot leven komen en Jan de Wind voor kippenvel zorgt.

#

Juryverslag

  • Spin wat vlak, Verder van alle kanten mooi.
  • Vormgeving goed.
  • De wagen is mooi, maar in tweeën verdeeld: Achter wagen geweldig in kleur en vorm, Voor een heel andere kleur. Gaf geen geheel met achterzijde!
  • Komt vriendelijker over dan angstaanjagend. Bonte (iets te) kleuren voor angstaanjagend. Vooraangezicht heks met pot mooi. Moeilijk onderwerp met veel emotie.
  • Afwerking laat veel te wensen over.