Historisch Archief Beltrum

Zoek

Lintvelde 1979

Lintvelde

.

1979

Lintvelde 1979

“Orpheus in de dessa” (2e)

Poëtische voorstelling van een novelle, geschreven door de bekende schrijfster Augusta de Wit, waarin de vriendschap wordt beschreven tussen een Javaanse fluitspelertje en een Hollandse ingenieur in het vooroorlogse Indië.
Kijkend bij de fabriek, naar de aanvoer van het riet dat door middel van water gebeurt, ontdekt de ingenieur het fluitspelertje, gezeten in een bloem. Hij ziet hoe verschillende dieren fascinerend op het geluid afkomen. De krokodil kruipt naar de oever, de slang komt te voorschijn en zelfs de tijger komt om te luisteren naar de prachtige geluiden.
Dit alles dus poëtisch voorgesteld met de gedachte zoals Augusta de Wit zelf heeft geschreven: “Dat alles gaf het bijna fysieke gevoel van een voortdurend in elkander stromen en stuwen van ontelbare krachten, de zichtbare en de onzichtbare, de geweldige, de geringe, de verborgene, de openliggende, zodat de elementen vriendelijk werden.

#

Juryverslag

Een ruimtelijk gezien goede wagen, met goede verhoudingen en goede bloemstukken. Een wagen met veel variaties; rechte en gebogen lijnen cirkels en driehoeken.
Wat betreft de verhoudingen zijn dieren altijd moeilijke onderdelen. Op deze wagen waren ze echter zonder meer goed. Alleen de slang had iets duidelijker naar voren kunnen komen door een andere kleurencombinatie.
Als Indisch type kwam Orpheus niet helemaal uit de verf, hetgeen voornamelijk door de kleding kwam.
Het ontbreken van een trekker werkte gunstig; het paste in het mystieke van het geheel en gaf rust.