Historisch Archief Beltrum

Zoek

De Haarstraat 1980

De

Haarstraat

1980

De Haarstraat 1980

“La Gondola” (13e)

Zoals de titel reeds doet vermoeden, zullen we moeten denken aan een vaartuig, licht, lang en aan de stevens puntig ophoog lopend. Dikwijls is op de voorsteven een zwaardvormig ornament aanwezig een bepaalde symboliek voorstellend. Het vaartuig wordt middels één of meerdere personen in staande houding voortbewogen en is vanaf de zesde eeuw tot in onze tijd in Venetië algemeen in gebruik bij het vervoer van goederen en/of personen. Voor vooraanstaande personen had men prachtig gedrapeerde gondels, meesttijds voorzien van zes tot acht gondeliers.

#

Juryverslag

De jury vond dit geen echte gondel. Waar was de boeg? Het kwam teveel over als een roeiboot met roeispanen. De sierlijkheid. Ontbrak, het was niet chique genoeg. Dit is geen Venetiaanse gondel!
De rood-paars-combinatie vloekte, terwijl de boot en de zijkanten nogal dof waren. De kleurschakeringen waren niet geweldig.
De afwerking was goed met leuke tierelantijntjes.
De bouwers hebben er waarschijnlijk zelf veel moeite mee gehad.
Klassering: 1 x 6de plaats

2 x 9de     “
1 x 10de   “
1 x 11de   “
3 x 14de   “

Anekdote

Op de wagen stond een leeuw voorop op het dek. Die had z’n voorpoot niet goed staan. Dus de poot maar gebroken en in de juiste vorm gezet. Dokter Grobbee heeft de poot vervolgens in het gips gezet.